Virtualna elektrarna

stubeljProizvodi

Virtualna elektrarna

Virtualna elektrarna
Virtualna elektrarna

Virtualna elektrarna je povezava različnih malih proizvajalcev in porabnikov električne energije v smiselno celoto v storitev odjema in proizvodnje električne energije.

Glede na povečan delež elektrike iz obnovljivih virov (sončna in veterna energija) so se pojavile težave s konstanto frekvenco (50 Hz) omrežja. Stabilnost omrežja lahko enostavno rešimo z elektro agregati. Elektro agregati za rezervno napajanje imajo veliko prednosti pri vključitvi v virtualno elektrarno saj dobimo zanesljiv vir električne energije z majhnim posegom.

Z vključitvijo elektro agregata v virtualno elektrarno se poveča njegova izkoriščenost, saj v primeru, da je agregat uporabljen za rezervno napajanje je velik del življenske dobe v mirovanju. Lastnik agregata pa dobi določeno finančno korist in boljši nadzor nad agregatom.

S pomočjo elektro agregata v virtualni elektrarni pripomoremo k stabilnejšemu omrežju.


Delovanje agregata v virtualni elektrarni

Z nadgradnjo elektro agregata v virtualno elektrarno omogočimo elektro distributerju vključitev agregata v električno omrežje. Če je elektro agregat v mirovanju in ne opravlja primarne funkcije rezervnega napajanja ga elektro distributer lahko zažene ob potrebi. Agregat se sinhronizira z mrežo in začne z oddajanjem električne energije v električno omrežje. Če pri lastniku med tem časom pride do motnje pri oskrbi z leketrično energijo iz mreže, agregat avtomatsko prekine pošiljanje električne energije v mrežo in prevzeme primarno funkcijo rezervnega napajanja.  Agregat prične z napajanjem bremena pri latniku agregata.  

Prednost agregatov v virtualni elektrarni:

 • Dostop do delovanja agregata z oddaljene lokacije
 • Lažji pregled nad stanjem in delovanjem agregata
 • Zmanjšanje stroškov vzdrževanja agregata
 • Večja izkoriščenost agregata
 • Prioriteta agregata je rezervno napajanje objekta

želim več informacij o izdelku

BiH

 • +387 32 24 58 37
 • stubelj@bih.net.ba
 • Stubelj Co. d.o.o.

  g. Sabahudin Šerić

  Fra Grge Martića br.15

  BiH - 72 000 Zenica

Kosovo

Makedonija